• Limburg-veilig.nl voor al uw veiligheidsvragen

  • Opmerkingen of suggesties? – geef ze ons door via het (bovenstaande) menu e-mail

  • Welkom op Limburg-veilig.nl !

Drinkwater en afvalwaterzuivering

In Nederland worden hoge eisen gesteld aan het water dat bij ons uit de kraan komt. Drinkwater kan voor korte tijd niet beschikbaar zijn als gevolg van bijvoorbeeld een leidingbreuk. Het kan ook dat het door verontreiniging niet direct bruikbaar is.

Hoe bereid ik me voor?

Naast het aanleggen van het standaard noodpakket, kan je ter voorbereiding op uitval van drinkwater een aantal extra dingen doen:

  • Woon je in hoogbouw, houdt er dan rekening mee dat water omhoog wordt gepompt met een hydrofoor. Deze kan zijn uitgevallen nadat de watertoevoer is onderbroken of als sprake is geweest van lage druk. De beheerder van de flat kan de hydrofoor resetten.
  • Zorg dat je weet hoe je jouw gebouwbeheerder kunt bereiken.Zorg dat je voldoende water in je noodpakket hebt zitten. Reken vier liter water per persoon per dag. Zorg ook voor een aantal lege schone flessen en een jerrycan.

Wat kan ik doen?

Wanneer er werkzaamheden aan de waterleidingen worden uitgevoerd, kan er uit voorzorg een kookadvies worden afgegeven door het waterbedrijf. Je ontvangt dan een oranje of rode kaart in brievenbus, waarop het kookadvies staat. Dit houdt in dat water uit de kraan, voordat je het drinkt, eerst drie minuten gekookt moet worden. Bij langdurige uitval draagt het waterleidingbedrijf zorg voor een nooddrinkwatervoorziening op vaste punten in de gemeente.

Tweets veiligheidsregio

nl gb de fr   RSS