Incidenten Limburg-Noord

14/01/2019 Uitslaande woningbrand

Venlo - Aan de Rijnbeekstraat zijn door een uitslaande woningbrand een 30tal bewoners ontruimd uit een flatgebouw. Er is niemand gewond geraakt. Wel is er asbest vrijgekomen bij de brand. 1 woning is door de brand verwoest.

Rond half twee vannacht is de brand uitgebroken in een woning op de 4de etage. Een toevallige politie-eenheid ,die ter hoogte van het flatgebouw was, zijn gelijk gestart met het ontruimen van de flat. Dit omdat de brand uitslaand was en men vreesde voor verdere uitbreiding. Met o.a. een megafoon werden de bewoners opgeroepen hun woning te verlaten. Een 30tal bewoners hebben gehoor gegeven aan de oproep van de politie. Zij zijn opgevangen in een nabij gelegen appartementencomplex aan de Rijnbeekstraat. O.a. door de ontruiming hebben de hulpdiensten opgeschaald naar Grip1. De bewoner van het brandadres is ter plaatse nog gezien door de ambulancedienst maar had geen letsel of rook ingeademd en is niet vervoerd. De bewoner is daarna ook opgevangen in het aangrenzende appartementencomplex. Er wordt nog verder gekeken door de gemeente waar de bewoner verlopig kan worden ondergebracht.

De woning waar de brand is uitgebroken is volledig uitgebrand en is niet meer bewoonbaar. Een viertal andere woningen hebben dusdanige water, rook- en roetschade opgelopen, dat ook deze bewoners elders moeten worden ondergebracht totdat hun woningen weer bewoonbaar zijn. Salavage zal hiervoor aanwezig zijn om dit in beeld te brengen en de bewoners te woord staan hoe nu verder.

Daar dit al wat oudere flatgebouw betreft, is er asbest aangetroffen tijdens de brand. Gelukkig heeft de asbest zich niet uitgebreid naar de omgeving. De asbest is beperkt gebleven tot in de woning. Er hoeven dus geen speciale maatregelingen worden getroffen. De brandweerlieden die in de woning zijn geweest voor de brandbestrijding, worden conform de procedure "schoon werken" ontsmet. Zoals nu bekend is de brand onstaan door een brandende sigaret. Rond 4 uur vannacht is brandweer terug gekeerd naar de kazerne. 

Team BrandOnderzoek (TBO) is opgeroepen om de brand te onderzoeken. Een gespecialiseerd bedrijf zal verder zorgdragen voor de verwijdering van de asbest. De brand werd bestreden door 2 blusvoertuigen, een Officier van Dienst en enkele ondersteunende voertuigen.13/01/2019 Auto te water in Bergen

Auto te water in Bergen

Bergen - Zondagavond om 19.40 uur is een auto te water geraakt. Drie personen zaten in de auto. Twee personen hebben zich weten te redden. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. De derde persoon is helaas verdronken.


Zondagavond zag de schipper van het veerpont tussen Bergen en Vierlingsbeek dat er een auto langzaam van de veerstoep aan de kant van Bergen te water raakte. Hij heeft direct de hupdiensten ingeschakeld. Met diverse duikploegen vanuit Limburg en Brabant en een politiehelikopter is gezocht naar de auto. Rond 21.00 uur werd de auto gelokaliseerd en werd het dodelijk slachtoffer geborgen.

Tijdens de zoektocht naar de auto is het scheepverkeer stilgelegd.13/01/2019 Brand in voormalige champignoncel in Melderslo

Brand in voormalige champignoncel in Melderslo

Melderslo - Zondagavond is er een brand ontstaan in een voormalige champignoncel aan de Eikelenbosserdijk in Melderslo. Bij de brand waren geen personen betrokken. Het sein brandmeester werd snel gegeven.

De champignoncel wordt particulier verhuurd. De huurders bewaarden er gereedschappen. Wat de schade en de oorzaak is, is niet bekend.
10/01/2019 Nacontrole AZC Echt

Echt - Brandje geweest in kamer AZC, Pepinusbrug te Echt. Ontruiming in gang gezet door BHV van begane grond en 1e verdieping. Geen gewonden gevallen. Brandweer gealarmeerd voor nacontrole.

Hulpdiensten zijn even voor vier uur vanmiddag gealarmeerd voor een nacontrole van een brandje wat gewoed heeft op één van de kamers in het complex. De aanwezige BHV heeft ontruimd en ook het brandje geblust. Ongeveer een 10 tal bewoners zijn  door de BHV naar buiten gebracht omdat de rook zich verspreid had over de kamers en de gang. Door te ventileren heeft de brandweer de kamers en gang weer rookvrij gekregen. De oorzaak van de brand was een waterkoker die in brand is geraakt. De brandschade is zeer klein in de kamer door het snel optreden van de BHV. 

Als Salvage klaar is met het bekijken van de schade, kunnen de bewoners -met uitzondering de bewoner waar het brandje is geweest- weer terug naar hun kamer. Bij deze interventie heeft de brandweer een SIV (Snelle Interventie Voertuig), één blusvoertuig en de Officier van Dienst ingezet. Ook was er uit voorzorg een ambulance ter plaatse geweest.​10/01/2019 Explosief in Venlo blijkt onschadelijk

Explosief in Venlo blijkt onschadelijk

Venlo - De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) heeft donderdagnacht een Brisant granaat veilig gesteld. De vinder van de granaat was uit veiligheidsoverweging op de granaat gaan liggen toen hij hem hoorde sissen. Hij heeft bijna 3 uur lang op de granaat gelegen. Nadat bekend werd dat de granaat onschadelijk was, is de man door de ambulancedienst onderzocht en naar het ziekenhuis gebracht. De man was aanspreekbaar.

Bij graafwerkzaamheden in zijn tuin heeft de man dinsdag een explosief gevonden. Na de vondst heeft hij de granaat weer bedekt met zand. Toen hij woensdagavond naar de granaat ging kijken, hoorde hij hem sissen. Om te voorkomen dat de granaat zou ontploffen is hij op de granaat gaan liggen en zijn de hulpdiensten gealarmeerd.

De Explosieven Opruimings Dienst is opgeroepen om vast te stellen om welk explosief het ging. Nadat bleek dat het om een brisant granaat uit de Tweede Wereldoorlog ging die niet verschoten was en waar ook ging explosief meer in zat, kon de man van de granaat af. De man is onderzocht door de hulpverleners van de ambulancedienst en overgebracht naar het ziekenhuis.

De EOD heeft de granaat meegenomen.​Tweets veiligheidsregio

Drinkwater en afvalwaterzuivering

In Nederland worden hoge eisen gesteld aan het water dat bij ons uit de kraan komt. Drinkwater kan voor korte tijd niet beschikbaar zijn als gevolg van bijvoorbeeld een leidingbreuk. Het kan ook voorkomen dat het door verontreiniging niet direct bruikbaar is.

Hoe bereid ik me voor?

Naast het aanleggen van het standaard noodpakket, kan je ter voorbereiding op uitval van drinkwater een aantal extra dingen doen:

  • Woon je in hoogbouw, houdt er dan rekening mee dat water omhoog wordt gepompt met een hydrofoor. Deze kan zijn uitgevallen nadat de watertoevoer is onderbroken of als sprake is geweest van lage druk. De beheerder van de flat kan de hydrofoor resetten.
  • Zorg dat je weet hoe je jouw gebouwbeheerder kunt bereiken.Zorg dat je voldoende water in je noodpakket hebt zitten. Reken vier liter water per persoon per dag. Zorg ook voor een aantal lege schone flessen en een jerrycan.

Wat kan ik doen?

Wanneer er werkzaamheden aan de waterleidingen worden uitgevoerd, kan er uit voorzorg een kookadvies worden afgegeven door het waterbedrijf. Je ontvangt dan een rode kaart in de brievenbus, waarop het kookadvies staat. Dit houdt in dat water uit de kraan, indien je het gebruikt voor consumptieve doeleinden, eerst drie minuten gekookt moet worden. Bij langdurige uitval draagt het waterleidingbedrijf zorg voor een nooddrinkwatervoorziening op vaste punten in de gemeente. Ook dit water moet voor consumptieve doeleinden eerst drie minuten gekookt worden.