Incidenten Limburg-Noord

18/01/2019 Garagebrand Beethovenstraat Roermond

Bij dakwerkzaamheden aan geschakelde garages aan de Beethovenstraat in Roermond is brand ontstaan. Niemand raakte gewond en de aanwezige gasflessen zijn tijdig veilig gesteld. De  brand ging gepaard met hevige rookontwikkeling en daardoor is er meteen groot opgeschaald. De brandweer heeft het vuur gebluste en de anngrenzende garagboxen gecontroleerd. Hoe groot de schade is is niet bekend.14/01/2019 Uitslaande woningbrand

Venlo - Aan de Rijnbeekstraat zijn door een uitslaande woningbrand een 30tal bewoners ontruimd uit een flatgebouw. Er is niemand gewond geraakt. Wel is er asbest vrijgekomen bij de brand. 1 woning is door de brand verwoest.

Rond half twee vannacht is de brand uitgebroken in een woning op de 4de etage. Een toevallige politie-eenheid ,die ter hoogte van het flatgebouw was, zijn gelijk gestart met het ontruimen van de flat. Dit omdat de brand uitslaand was en men vreesde voor verdere uitbreiding. Met o.a. een megafoon werden de bewoners opgeroepen hun woning te verlaten. Een 30tal bewoners hebben gehoor gegeven aan de oproep van de politie. Zij zijn opgevangen in een nabij gelegen appartementencomplex aan de Rijnbeekstraat. O.a. door de ontruiming hebben de hulpdiensten opgeschaald naar Grip1. De bewoner van het brandadres is ter plaatse nog gezien door de ambulancedienst maar had geen letsel of rook ingeademd en is niet vervoerd. De bewoner is daarna ook opgevangen in het aangrenzende appartementencomplex. Er wordt nog verder gekeken door de gemeente waar de bewoner verlopig kan worden ondergebracht.

De woning waar de brand is uitgebroken is volledig uitgebrand en is niet meer bewoonbaar. Een viertal andere woningen hebben dusdanige water, rook- en roetschade opgelopen, dat ook deze bewoners elders moeten worden ondergebracht totdat hun woningen weer bewoonbaar zijn. Salavage zal hiervoor aanwezig zijn om dit in beeld te brengen en de bewoners te woord staan hoe nu verder.

Daar dit al wat oudere flatgebouw betreft, is er asbest aangetroffen tijdens de brand. Gelukkig heeft de asbest zich niet uitgebreid naar de omgeving. De asbest is beperkt gebleven tot in de woning. Er hoeven dus geen speciale maatregelingen worden getroffen. De brandweerlieden die in de woning zijn geweest voor de brandbestrijding, worden conform de procedure "schoon werken" ontsmet. Zoals nu bekend is de brand onstaan door een brandende sigaret. Rond 4 uur vannacht is brandweer terug gekeerd naar de kazerne. 

Team BrandOnderzoek (TBO) is opgeroepen om de brand te onderzoeken. Een gespecialiseerd bedrijf zal verder zorgdragen voor de verwijdering van de asbest. De brand werd bestreden door 2 blusvoertuigen, een Officier van Dienst en enkele ondersteunende voertuigen.13/01/2019 Auto te water in Bergen

Auto te water in Bergen

Bergen - Zondagavond om 19.40 uur is een auto te water geraakt. Drie personen zaten in de auto. Twee personen hebben zich weten te redden. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. De derde persoon is helaas verdronken.


Zondagavond zag de schipper van het veerpont tussen Bergen en Vierlingsbeek dat er een auto langzaam van de veerstoep aan de kant van Bergen te water raakte. Hij heeft direct de hupdiensten ingeschakeld. Met diverse duikploegen vanuit Limburg en Brabant en een politiehelikopter is gezocht naar de auto. Rond 21.00 uur werd de auto gelokaliseerd en werd het dodelijk slachtoffer geborgen.

Tijdens de zoektocht naar de auto is het scheepverkeer stilgelegd.13/01/2019 Brand in voormalige champignoncel in Melderslo

Brand in voormalige champignoncel in Melderslo

Melderslo - Zondagavond is er een brand ontstaan in een voormalige champignoncel aan de Eikelenbosserdijk in Melderslo. Bij de brand waren geen personen betrokken. Het sein brandmeester werd snel gegeven.

De champignoncel wordt particulier verhuurd. De huurders bewaarden er gereedschappen. Wat de schade en de oorzaak is, is niet bekend.
10/01/2019 Nacontrole AZC Echt

Echt - Brandje geweest in kamer AZC, Pepinusbrug te Echt. Ontruiming in gang gezet door BHV van begane grond en 1e verdieping. Geen gewonden gevallen. Brandweer gealarmeerd voor nacontrole.

Hulpdiensten zijn even voor vier uur vanmiddag gealarmeerd voor een nacontrole van een brandje wat gewoed heeft op één van de kamers in het complex. De aanwezige BHV heeft ontruimd en ook het brandje geblust. Ongeveer een 10 tal bewoners zijn  door de BHV naar buiten gebracht omdat de rook zich verspreid had over de kamers en de gang. Door te ventileren heeft de brandweer de kamers en gang weer rookvrij gekregen. De oorzaak van de brand was een waterkoker die in brand is geraakt. De brandschade is zeer klein in de kamer door het snel optreden van de BHV. 

Als Salvage klaar is met het bekijken van de schade, kunnen de bewoners -met uitzondering de bewoner waar het brandje is geweest- weer terug naar hun kamer. Bij deze interventie heeft de brandweer een SIV (Snelle Interventie Voertuig), één blusvoertuig en de Officier van Dienst ingezet. Ook was er uit voorzorg een ambulance ter plaatse geweest.​Tweets veiligheidsregio

Oefening nooddrinkwater in Belfeld geslaagd

Oefening nooddrinkwater in Belfeld geslaagd

Oefening nooddrinkwater in Belfeld geslaagd

Vandaag werd op het Oranjeplein in Belfeld een nooddrinkwateroefening gehouden door Veiligheidsregio Limburg-Noord, Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) en gemeente Venlo. Ruim 80 basisschoolleerlingen en enkele tientallen inwoners kwamen kijken bij de oefening en nooddrinkwater halen.

In deze oefening werd de situatie nagebootst dat er na een incident meer dan 24 uur geen drinkwater beschikbaar zou zijn in Belfeld. De oefening begon met een alarmering vanuit team Bevolkingszorg van de Veiligheidsregio Limburg-Noord naar WML en gemeente Venlo. Zij kwamen meteen in actie en zorgden ervoor dat het proces van levering van nooddrinkwater werd gestart en de locatie (Oranjeplein) gereed werd gemaakt. Edwin Hendriks, WML: “Na de alarmering heeft een tankwagen het nooddrinkwater opgehaald bij de drukvermeerderingsinstallatie in Beesel en vervoerd naar het uitdeelpunt op het Oranjeplein in Belfeld. Hier werd de al geplaatste waterzak gevuld met 15.000 liter water en werd het tappunt aangesloten”. Medewerkers van de gemeente Venlo hadden het plein afgezet en stonden klaar om het nooddrinkwater uit te delen.

Leerlingen uit groep 6 en 7 van basisschool Kom.Mijn kwamen naar het Oranjeplein en kregen uitleg over de opgebouwde drinkwaterinstallatie en wat er gebeurt als er geen water meer uit de kraan komt. Daarna mochten ze zelf nooddrinkwater tappen in uitvouwbare jerrycans. Van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) kregen de kinderen informatie over het belang water drinken in plaats van frisdrank.

WML, gemeente Venlo en Veiligheidsregio Limburg-Noord kijken terug op een geslaagde oefening. “Alle taken waren goed op elkaar afgestemd, de nooddrinkwatervoorziening was snel ingericht en de uitgifte van het water werkte zoals gepland,” aldus Anouk Schallenberg van de Veiligheidsregio. Edwin Vaassen van de gemeente Venlo is blij met de betrokkenheid van de inwoners van Belfeld: “We danken alle leerlingen en omwonenden die hebben meegedaan aan de oefening vandaag”.