Alarmeringskanalen

De overheid verstrekt officiële informatie bij gevaarlijke situaties in je omgeving. In de regio Limburg-Noord, dit betreft 15 gemeenten tussen Mook en Middelaar en Echt/Susteren, is dit de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Wij communiceren op verschillende manieren. Zorg er dus voor dat je verbonden bent!
NL-Alert
- Met een NL-Alert kunnen wij de omgeving van een (dreigende) noodsituatie informeren door een tekstbericht naar mobiele telefoons in dat gebied te verzenden.
- Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit nog zelf doen. Ga nu naar de instelhulp en stel je mobiel in.
Sirene
Als de sirene gaat, dreigt er acuut gevaar. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Waarschuwinggssirenes zetten we in wanneer er (mogelijke) gezondheid- of veiligheidsrisico's zijn voor mensen die zich in het gebied bevinden waar de sirenes afgaan.
Ga naar binnen
- Binnen is de kans op gevaar het kleinst.
- Ben je niet in de buurt van je huis? Ga dan zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw in, zoals een kantoor of winkel.
- Let ook op mensen die slechthorend zijn en attendeer hen erop naar binnen te gaan
Sluit ramen en deuren
- Als je de sirene hoort, is er mogelijk sprake van gevaarlijke stoffen. Ga daarom zo snel mogelijk naar binnen en sluit alle ramen, deuren, roosters en andere openingen.
- Zet indien mogelijk de mechanische ventilatie uit of zet het systeem op de laagste stand.
Luister naar de rampenzender en volg instructies op
- Luister direct naar de calamiteitenzender L1, kijk op limburg-veillig.nl en volg vr_ln op twitter. Via deze kanalen vertelt de veilligheidsregio wat er aan de hand is en welk gevaar er is.
- Wanneer de stroom uitvalt, luister dan naar L1 via je smartphone/tablet of draagbare radio (batterijen).
- Volg de gegeven instructies op.
Weet wanneer het buiten weer veilig is
- Als de sirene stopt, is de situatie niet per definitie weer veilig. Pas als je op de rampenzender hoort dat de situatie weer veilig is, kan je ervan uitgaan dat het gevaar is geweken.
www.Limburg-Veilig.nl
- Deze website gebruiken we om je te informeren en voor te bereiden op veiligheidsrisico’s in de regio.
- Tijdens (grote) incidenten wordt de website gebruikt om je te informeren en te instrueren.
- Wanneer deze website als informatie- en instructiemiddel wordt ingezet, dan word je hierover via de calamiteitenzender (en andere media) geïnformeerd.
- Wij maken gebruik van Twitter om je voor te bereiden op veiligheidsrisico’s en om je te informeren en instrueren tijdens (grote) incidenten. Volg @vr_ln voor meer informatie.
- Voor meer informatie over politie gerelateerde onderwerpen volg je @pollimburg.
- Meer informatie over brandweeronderwerpen ontvang je via @brandweerln.